Minden, amit a nemzetközi nőnap történetéről tudnod kell. Rövid, tömör összefoglaló, amit el kell olvasnod, hogy tudd, mit is ünneplünk március 8-án.

A szakszervezetek akciója hívta életre a nemzetközi nőnapot

Ahogy az a Múlt-Kor Magazinból kiderül, politikai, feminista, és szakszervezeti mozgalmak eredményeképpen 1909-ben az amerikai szocialista párt február 28-át tűzte ki nőnapnak. Mert szerettek volna egy napot, ami jelképesen a nőké. Ez 1913-ig így is maradt.

A Nemzetközi Nőnapot 1914-ben tették március 8-ra a New York-i textilmunkásnők 1857-es sztrájkjának – más források szerint egy New York-i gyárban 1908-ban e napon bekövetkezett tűzben elpusztult 129 munkásnő – emlékére

A legtöbb országban ekkortájt erősödtek föl a nők követelései szociális-gazdasági jogaik kiszélesítésére, a foglalkoztatásban, a bérezésben érvényesülő hátrányos megkülönböztetésük megszüntetésére.

nőnap eredete 2.

Így vált nemzetközi nőnappá a kezdetben helyi kezdeményezés

Az 1910-ben Koppenhágában megtartott II. Nemzetközi Szocialista Nőkongresszuson a német Clara Zetkin javasolta, hogy évente rendezzenek világszerte nőnapot. A Nemzetközi Nőnapot először 1911. március 19-én ünnepelték meg Ausztriában, Dániában, Németországban és Svájcban.

6 évvel később orosz munkásnők vonultak az utcákra, hogy “kenyérért és békéért” tüntessenek, amely később az orosz forradalom kirobbanásához vezetett. Az ideiglenes kormány pedig megadta az orosz nőknek a választás jogát azon a napon, ami az akkor Oroszországban használatos Julianus-naptár szerint ugyan február 23-a esett, azonban a Gergely-naptár szerint március 8-ára. A tüntetéseken, felvonulásokon sok férfi is részt vett, s akkoriban a nők választójogának megszerzése kapott hangsúlyt.

1977-ben az ENSZ március 8-át a női jogok és a nemzetközi béka világnapjává nyilvánította

Emiatt az 1980-as évektől a nőszervezetek felvonulásokon hívják fel követeléseikre, a nőknek a társadalomban viselt óriási szerepére, ugyanakkor kiszolgáltatottságára, védtelenségére a figyelmet, arra, hogy hiába biztosít az állam számukra jogegyenlőséget, ha ez továbbra sem jelenti az esélyek egyenlőségét.

Sokszor nőnapon emelik fel szavukat civil szervezetek a nők elleni erőszakkal szemben. Családon belüli erőszak, munkahelyi szexuális zaklatás, a prostitúció és a nők elleni erőszak egyéb formáinak áldozataira, akiket a jog sem véd kellően. Így az elkövetők továbbra is sokszor büntetlenek maradnak.

 

A nemzetközi nőnap eredete tovább él

Mivel a kezdete is az egyenjogúságon alapult, a folytatás is hasonló. Mára már komoly adakozási akciók, és konkrét célkitűzések kapcsolódnak hozzá. A nemzetközi nőnap hivatalos honlapján  például a 2022-es fő szlogen a #BreakTheBias vagyis, rombold le az előítéleteket.

A honlapon így fogalmaznak: 

Képzeljünk el egy nemek közötti egyenlő világot.

  • Egy előítéletektől, sztereotípiáktól és diszkriminációtól mentes világot.
  • Egy olyan világot, amely sokszínű, igazságos és befogadó.
  • Egy olyan világot, ahol a másságot értékelik és ünneplik.

Együtt megteremthetjük a nők egyenlőségét.
Közösen mindannyian képesek vagyunk #BreakTheBias.

A nemzetközi nőnaphoz külön küldetések is tartoznak

Az International Women’s Day honlapja külön küldetésekre bontja a nőnappal kapcsolatos akciókat. Ezek a 2022-ben érvényes küldetések. Bár a tematika lehet változik, az biztos, hogy a nemzetközi nónap biztosan nemes célt szolgál.

Nők és technológia
Nők a munkában
Kreatív nők
Nők a változásért
Inspiráló nők
Női egészség
Nők a sportban

A nemzetközi nőnap története és sikere ellenére még van hova fejlődni a női egyenjogúságban

A Statista.com adatai szerint 2019-ben a nemek közti fizetéskülönbség Magyarországon 18,2%. Vagyis míg ugyanazért a munkáért egy férfi 100 forintot kap, addig egy nő 81,8-at. Átlagosan. Az alábbi táblázat alapján látható, hogy ezzel nem állunk épp a legjobban az EU-ban.

Statistic: Gender pay gap of average gross hourly earnings in selected European countries in 2019 | Statista
Find more statistics at Statista

Ezek alapján; csajok, irány Luxemburg:). Ennyit Érdemes tehát tudnod a nemzetközi nónapról.

Források: Múlt-Kor. Internationalwomensday.com. Static.com.